Bra att ha i åtanke när du ska hyra in städfirma

Att starta en städfirma må kanske inte vara någon lätt uppgift. Samtidigt är det förhållandevis enkelt att göra det, för den som inte har mängder av erfarenhet och kapital att investera i verksamheten. Trösklarna in i städbranschen är helt enkelt ganska låga, jämfört med många andra typer av verksamheter. Du behöver inte investera tiotals tusen kronor i maskiner, och du kan till och med starta igång städverksamheten vid sidan av ett heltidsjobb.

Något som de allra flesta firmor behöver lägga lite pengar på är dock marknadsföring. När man ska synliggöra sin verksamhet får man vara beredd på att konkurrera. Konkurrens som driver upp klickpriser vid sökordsmarknadsföring, och som gör det dyrare med annonsplatser i radio och lokaltidningen, till exempel.

I och med att marknadsföring normalt innebär en del utgifter, är det viktigt att se till att den marknadsföring man väl gör, får effekt. För att veta vad man ska göra krävs en god marknadsanalys.

Vilken vision har du?

När man startar ett företag gör man det normalt med ett mål och en dröm i åtanke. När verksamheten börjar bli vardag är det dock lätta att glömma de där målen man satte upp för sig själv. Fundera på hur du föreställde din verksamhet innan du faktiskt satte igång med den. Vad krävs för att nå dit? Kan du synliggöra din vision i din marknadsföring? Vilken är din ideala målgrupp i förhållande till din vision?

Vad gör att du sticker ut?

Visst, det är kanske svårare att sticka ut som städfirma idag jämfört med för bara några år sedan. Samtidigt har de flesta bolag något unikt att ta tillvara på. Kontentan är att du vill ge kunden en anledning att anlita just er, istället för en konkurrent. För att åstadkomma detta är det bra att just titta på dina konkurrenter. Kolla på deras feedback på diverse recensionsplattformar till exempel – finns det ett vanligt återkommande klagomål? Någonting som du vet att du kan göra bättre, kanske? Ta reda på om det finns ett behov hos kunderna som inte möts av de nuvarande städfirmorna i området. Kan istället du möta det behovet, har du en robust och naturlig plats på marknaden.

Metoder för marknadsföring

Har du en e-postlista? Knackar du dörr? Bedriver du sökordmarknadsföringskampanjer? Som ägare av en städfirma är det lätt att bli uppslukad av dagliga ärenden och arbetsuppgifter. En del glömmer bort att marknadsföring faktiskt kan hjälpa firman att växa snabbt, och låter diverse marknadsföringsstrategier falla i glömska.

Om du är aktiv i din marknadsföring har du redan en klar fördel mot många konkurrenter på marknaden. Metoder att använda är till exempel:

  • Sökordsmarknadsföring. Sökordsmarknadsföring innebär att du köper annonser på olika sökmotorer, så att du syns högst upp när någon söker på till exempel ”städfirma”.
  • E-postkampanjer. Marknadsföring via e-post är inget nytt. Dock är det fortfarande ett relativt effektivt sätt att hitta kunder.
  • Knacka dörr. Visst, det är inte så vanligt i Sverige för en städfirma, men dörrförsäljning kan faktiskt vara mycket effektivt.